5 apr. 2014

Eruptia dintilor

DEZVOLTAREA EMBRIONARA A DINTILOR





Dintii se dezvolta din ectoderm –smaltul si din mezenchim –pulpa dentara, dentina si cementul se formeaza prin osificarea directa a tesutului conjunctiv.
Dezvoltarea dintilor incepe printr-o etapa de proliferare din saptamana a sasea, cand celulele mucoasei stomodeum-ului prezinta o intensa multiplicare, formand lama dentara primara, din care, incepand din luna a treia intrauterina, apar intai mugurii dentari temporari si apoi mugurii dintilor frontali permannti, ai premolarilor si molarilor.
In etapa de histodiferentiere, mugurii dentari au forma unui clopot caracterizat prin invaginarea portiunii profunde in raport cu directia de eruptie.
Celulele periferice situate la suprafata convexa a mugurelui dentar formeaza epiteliul (stratul)adamantin extern.
Celulele invaginate ale mugurelui dentar sunt inalte, de forma hexagonala si formeaza epiteliul (stratul) adamantin intern. Sunt ameloblasti cu rol in diferentierea celulelor din jur: odontoblastii si fibroblastii pentru viitorul organ pulpar, care in acest stadiu este situat in concavitatea “clopotului”, formand papila dentara.
Intre cele doua straturi: adamantin intern si extern, se formeaza organul smaltului di ncelulele stelate (reticul stelat), care in timp sufera un fenomen de regresiune.
Cele 2 straturi epiteliale (adamantin extern si intern) formeaza epiteiul adamantin redus sau unit, care in portiunea bazala stabileste jonctiunea smalt-dentina. De la acest nivel, in sens caudal(in continuarea epiteliului adamantin) se constituie teaca epiteliala a radacinii, teaca HERTWIG.
Sacul dentar care deriva din mezenchim va forma cementul desmontiului si sacul alveolar. Concomitent cu formarea papilei dentare si a organului smalului mezenchimul din jurul mugurelui dentar se organizeaza in sacul dentar care impreuna cu continutul sau alcatuiesc in luna a 3-a intrauterina foliculul dentar.
Sacul dentar inconjoara organul smaltului si papila dentara ca o capsula constituita din fibre circulare.
Stratul extern al sacului dentar contribuie activ, prin osteoblaste, la depunere de os, atat la maxilar, cat si la mandibula, capatul extern al fibrelor sale fiind cuprinse in osul alveolar.
Stratul intern al sacului dentar format din cementoblaste contribuie la formarea cementului radicular in care este inglobat capatul intern al fibrelor sale.
Sacul dentar se constituie in portiunea sa centrala prin actiunea firoblastelor in desmodontiu cu ligamentul periodontal.



Dentitia 

     Reprezinta totalitatea dintilor unui subiect si pozitionarea lor. In cursul vietii omul prezinta 2 dentatii :
- Prima dentitie (temporara sau de lapte ) -cuprinde 20 de dinti care apar la copii pe la 6-7 luni 


Eruptia dintilor temporari :
  • 6-12 luni incisivii
  • 12-18 luni molar 1 
  • 18-24 luni caninii 
  • 24-30 luni malar 2


Sistem de notare 

-A doua dentitie(permanenta )- in care dinti temporari sunt inlocuiti cu cei permanenti in numar de 32, incepe la varasta de 6 ani.
 

Eruptia dintilor permanenti :
-6 ani molarul 1 sup si inf 
-7 ani incisivii centrali sup si inf
-8 ani incisivii laterali sup si inf
-9 ani caninul inf si premolarul 1 superior
-10 ani premolar 1 inf si premolar 2 sup 
-11 ani premolar 2 inf si canin sup
-12 molar 2 sup si inf
-17-21 molar 3 sup si inf




Sistem de notare : 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu